CD Recensies

MEDTNER: EGO, PIANOWERKEN, VOS

Medtner: Ego. Sonata-Skazka in c op. 25/1 ‘Sprookjessonate’ en in e op. 25/2 ’Nachtwind sonate’; Sprookjes op. 26 nr. 1-4. Caspar Vos. 7 Mountain 7 MNTH 011 (63’29”). 2018

 

De Nederlandse pianist Caspar Vos uit de Amsterdamse school van Jan Wijn werkte in Londen mee aan het Internationaal Medtner festival en bewijst hier dat hij goed vertrouwd is met het idioom van deze Russische componist die in totaal veertien Pianosonates schreef.

Tussen 1930 en 1947 nam de componist heel wat eigen werken op die bij Melodyia verschenen en nog gewoon verkrijgbaar zijn. Verder was daar  Geoffrey Tozer (Chandos CHAN 9618) die vrijwel alles aan pianowerken van Medtner opnam.

Maar ook Vos herinnert ons in heel goede uitvoeringen aan het feit dat de rusteloze muziek van Medtner zijn oorsprong vindt in het dichterlijke detail van Chopin en de uitgebreide vorm van Liszt, terwijl zijn werk tegelijkertijd een licht desoriënterend harmonisch territorium beslaat dat geheel eigen is aan Medtner. Ook in de vier Sprookjes wordt mooi het gevoel voor fantasie aangesproken.