CD Recensies

MACMILLAN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-3

MacMillan: Strijkkwartetten nr. 1 ‘Visions of a November Spring’, 2 ‘Why is this night different?’ en 3. Royal string quartet. Hyperion CDA 68196 (71’00”). 

 

Tussen 2108 en 2007 schreef James MacMillan (1959) drie strijkkwartetten waarvan hij twee van een voor buitenstaanders wat raadselachtige ondertitel voorzag. Die onduidelijkheid wordt wat betreft het Strijkkwartet nr. 2 uit de weg geruimd, wanneer we ervaren dat het ook weer enigszins tot de neoreligieuze muziek van de componist behoort.

De ondertitel van het eendelige werk heeft te maken met zijn Schotse Katholiek/Joodse achtergrond en is een verwijzing naar het Joodse  Seiderfeest waarin de uittocht uit Egypte wordt herdacht. Een eerdere opname van dit werk door het Emperor kwartet (BIS CD 1269) was de moeite waard, deze nieuwe, logischer gekoppeld, is dat beslist ook.

Opvallend is ook het laatste deel van Strijkkwartet nr. 3, waarvan een opname van het Edinburgh kwartet bestaat (Delphian DCD 34088) en dat ‘Patiently and painfully slow’ getiteld. Het wordt ook knap volgens die aanwijzing uitgevoerd.

Het uit Izabella Szalaj-Zimak en Elwira Przybylowska (v), Marek Czech (va) en Michal Pepol (vc) bestaande Royal kwartet draagt zo heel indringend gespeeld drie logisch bijeengebrachte composities aan de groeiende MacMillan discografie bij.