CD Recensies

MARCEL DE MARIN: HARPSONATES

Marcel de Marin: Harpsonates in Bes op. 15/1, in Es op. 15/2 en in c op. 15/3. Anna Pasetti. Dynamic CDS 7792 (67’53”). 2018

 

De in Saint-Jean-de-Luz geboren Franse componist/violist/harpist Marie-Martin Marcel Vicomte de Marin (1769 - 1830) moet een avontuurlijk leven hebben gehad. Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader, daarna genoot hij vioolles van Nardini en studeerde hij harp bij Hockbunker zover hij zich de beheersing van het instrument niet autodidactisch zelf bjbracht.

In 1783 vestigde hij zich als lid van de Académie in Rome, ging vervolgens in militaire dienst in Versailles, werd in 1786 kapitein bij de dragonders, kreeg verlof voor een tournee door Oostenrijk, Pruisen en Spanje. Gedurende Franse revolutie verbleef hij en Engeland als muziekdocent, keerde tijdens Napoleons Consulaat terug naar Frankrijk en vestigde zich in Toulouse.

Er bestond al een opname van zijn Nocturne op. 14, zijn beide Trio’s op thema’s van Mozart en de Nouvelle grande sonate, beide voor harp en strijkkwartet (Harp & Company CD 5050.12).

Anne Pasetti speelt deze typische voorbeelden van de vroege Franse harpshool met een mooi lichte, tintelende voordracht en doet ze volledig recht.