CD Recensies

MACHAUT: MESSE DE NOSTRE DAME, SCHMELZER

Machaut: Messe de nostre dame; ‘Felix virgo, inviolata genitrix, ad te suspiramus’ M. 23; ‘Tu qui gregem, Plange, regni, Apprehende arma et scutum et exurge’ M. 22; Anoniem: Salve sancta parens; Benedicta et venerabilis es; Post partum; Verbum bonum et suave; Beata viscera. Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer. Glossa GCD P 32110 (72’50”). 2015

 

Wie enige van de tot nu toe mooiste opnamen van Machauts belangrijke Messe de nostre dame kent, zoals die van Musica Nova (Aeon AECD 0993), Hillier (Hyperion CDA 66358) en Summerly (Naxos 8.553833) wacht een verrassing bij het beluisteren van deze nieuwere opname.

Het Belgische ‘multidisciplinaire’ ensembe Graindelavox van Björn Schmelzer schudt de Oude Muziek wereld al bijna twintig jaar op met nogal provocerende vertolkingen van ‘muziek zoals die ooit heeft geklonken’.Hoe dat precies was, zullen we nooit weten omdat de muzikale bronnen uit Middeleeuwen en Renaissance veel te gissen en dus te ‘interpreteren’ geven.

Kruisen en mollen mankeren, de tekst staat niet logisch gerangschikt onder de noten, versieringen zijn niet aangegeven. Daar legt men zich gewoonlijk bij neer en doet vooral moeite om er het beste van te maken.

Maar Schmelzer schuwt het avontuur niet, gaat subjectief en intuïtief te werk in zijn niet nader toegelichte ’hybride praktijk’ om de muziek een nieuw leven in te blazen.

Dat leidt ertoe, dat de mis inderdaad heel anders dan gewoonlijk klinkt, minder braaf, met uiterst laag en divers klinkende stemmen en royale versieringen. Uitdagend en prikkelend, maar onzeker of zo de historische werkelijkheid daarmee dicht benadert. In ieder geval zorgend voor een boeiend alternatief.