CD Recensies

MUNDRY: DIVERSE WERKEN

Mundry Le silence. Le silence - Tystnaden; no one: Spiegel Bilder, Le voyage. Ernesto Molinari (kl) en Klangforum Wenen o.l.v. Sylvain Cambreling. Wergo WER 6542-2 (52’39”). 1998

 

Mundry: Dufay-Bearbeitungen nr. 1-7; Traces des moments; Sandschleifen. Ensemble Recherche. Kairos KAI 1264-2 (56’25”). 2006

 

Ondanks haar naam die anders suggereert, is Isabel Mundry (1963) een Duitse componiste die in Berlijn compositie en elektronische muziek studeerde; later ging ze bij Hans Zender en aan het Parijse IRCAM in de leer. Momenteel doceert ze naast haar compositorische activiteiten aan de muziekhogeschool in Frankfurt am Main. 

Tot haar bekendste werken behoren de zeven Dufay bewerkingen. De Spiegel Bilder uit 1996 voor klarinet en accordeon zijn driedelig, Le voyage is vierdelig. Bij elkaar geven deze zeven composities een goed beeld van de kleinschalige muziek van Mundry. Interessant is die vooral door de boeiende timbres en het gretige gebruik van slagwerk. Ze schrijft muziek met een zekere mate van welsprekendheid die boeit.

In handen van specialisten in eigentijdse muziek als het Weense Klangforum en het Ensemble Recherche kunnen we er gevoeglijk van uitgaan dat de uitvoeringen geheel conform de intenties van de componiste zijn, al blijft het gissen waar de titels van de werken op slaan en welke diepere betekenis deze hebben. Zo wordt een beroep gedaan op de eigen fantasie, want echt behulpzaam zijn de toelichtingen niet.