CD Recensies

MOZART, F.X.W.: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2

Mozart, F.X.W.: Pianoconcerten nr. 1 in C op. 14 en 2 in Es op. 25; Clementi: Pianoconcert in C. Howard Shelley met het St. Gallen symfonie orkest. Hyperion CDA 68126 (71’33”). 2015

 

Arme Franz Xaver Mozart  (1791 - 1844) die altijd in de schaduw moest leven van zijn beroemde vader en zich als componist en pianist door het leven moest worstelen om zijn loopbaan enige betekenis te geven als Mozart junior tijdens zijn vele concertreizen door Europa.

Zin Pianoconcert nr. 1 uit 1809 kan worden beschouwd als het eerbetoon van een achttienjarige aan de Weense concerten van zijn vader met sprankelende pianistiek en kostelijke lyrische thema’s. Het heeft wel iets van een geslaagde pastiche.

In het Pianoconcert nr. 2 uit 1818 toont hij duidelijker een eigen persoonlijkheid met een bredere, nobele conceptie en de nodige bravura. Het werk heeft iets van Weber.

Het was goed dat nog plaats overbleef voor het enige Pianoconcert van Muzio Clementi uit de late jaren 1780.Het beval een treffend, quasi improviserend adagio e cantabile con grand’ espressione.

innemend gespeeld door de veelzijdige en ondernemende Howard Shelley werd dit een meer dan een alleen maar interessante uitgave.