CD Recensies

MAHLER: SYMFONIE NR. 5 (BEW.), DUO TRENKNER-SPEIDEL

Mahler: Symfonie nr. 5 in cis (bew. Singer). Evelinde Trenkner en Sontraud Speidel. MDG MDG 290-2070-6 (69’28”). 2018

 

In 1998 begonnen Silvia Zenker en Evelinde Trenkner aan een reeks opnamen van de Symfonieën van Mahler met de nr. 6 en 7 in de bewerking voor piano vierhandig van Zemlinsky en Casella (MDG MDG 330-0837-2), in 2012 vervolgden Evelinde (in plaats van Silvia) Trenkner en Sontraud Speidel met de nrs. 1 en 2 in bewerking van Bruno Walter (MDG 930-1778-6, 2 cd’s), nu komen ze met nr. 5 in een arrangement van Otto Singer.

Mahler zelf bewerkte Symfonie nr. 3 van Bruckner en ook die werd door het duo Trenkner/Speidel opgenomen (MDG 330-0591-2).

Zulke bewerkingen hadden veel zin voor de verbreiding van deze muziek in een tijd dat radio en grammofoonplaat nog niet daarvoor ter beschikking stonden. Maar ook nu nog zijn ze waardevol.

Bij de beoordeling van dit soort projecten is het goed een winst- en verliesrekening op ter maken. Wat verloren gaat aan klankkleuren en bijzondere momenten wordt deels gecompenseerd door een concentratie op  forensisch helderder structuren, weglating van (nodeloze) details en zorg voor logische verbanden. De contouren van de muziek winnen aan duidelijkheid.

Het Duo Trenkner - Speidel is als geen ander vertrouwd met deze werken en geeft daar intellectuele, nogal gespierde vertolkingen van zonder gevoelige momenten te kort te doen en het is meesterlijk opgenomen. Mahlerliefhebbers doen er goed aan van deze ook op de piano monumentale  partituren kennis te nemen.