CD Recensies

MOMPOU: RESTART, PIANOWERKEN, VOS

Mompou: Restart. ‘Angelico’ en ‘Lento’ uit Musica callada; Impressions intimes nr. 1-9; El plany del capaire; Cançons i danses nr. 1, 4, 5, 6,7, 8 en 10; Paisatges nr. 1-3. Caspar Vos. 7 Mountain 7MNTN 016 (63’21”). 2018

De pianowerken en liederen van de Catalaanse componist Federico Mompou (1893 - 1987) is wel omschreven als ‘vervliegende muziek. Mompou was niet geïnteresseerd in contrapunt of ontwikkeling. Bondigheid en kernachtigheid waren kenmerkend voor hem, gecombineerd het de gave  voor vloeiende, vaak wat melancholieke melodiek in de geest van Fauré en vooral Satie met wie hij zich verbonden voelde. ‘Ik wil muziek schrijven waaraan niets ontbreekt, maar waarin ook niets overbodig is’, omschreef hij zijn muziekethestiek. Maar die muziek is ook introvert en soms geheimzinnig.

Een andere Nederlander, Marcel Worms, ontfermde zich interessant genoeg over ongepubliceerde werken (Zefir ZEF 9620), maar Vos bewandelt net als bijvoorbeeld Stephen Hough gebaandere wegen (Hyperion CDA 66963, 67565) en maakt met zijn bijna net zo mooie spel duidelijk dat Mompou’s muziek een apart hoofdstuk vormt in de geschiedenis van de Spaanse muziek en dat deze componist mag plaatsnemen in de eregalerij, net achter Albéniz en Granados.