CD Recensies

MENDELSSOHN: SOMMERNACHTSTRAUM, EIN OP. 61; LIEDER OHNE WORTE

Mendelssohn: Ein Sommernachtstraum op. 61 nr. 1-10; Lieder ohne Worte voor piano 4-handig nr. 25-30 op. 62 nr. 1-6 en in Es op. 67/1. Sivan Silver en Gil Garburg. Oehms OC 755 (59’27”), 2009

Getrouwde stellen als pianoduo zijn niet ongewoon Alleen al in Nederland kennen we Sandra en Jeroen van Veen en Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar. Het Israëlische duo Sivan Silver en Gil Garburg kent elkaar sinds hun tienertijd, maar vormt intussen al achttien jaar een pianoduo, waarin beide partners ‘hun eigen gevoelens uitdrukken en tegelijk een gemeenschappelijk gevoel uitdragen. We zijn één en toch mt elkaar in voortdurende dialoog - dat is de magie’. 

Na eerder het tweetal Concerten voor 2 piano’s en orkest met Hogwood te hebben opgenomen (Oehms OC 739) zijn nu een bewerking van de Ouverture, scherzo, elfenmars, lied met koor, intermezzo, nocturne, bruiloftsmars, treurmars, rüpeltanz en de finale uit de Midzomernachtsdroom aan de beurt. Dat is in deze vorm kwantitatief heel wat meer dan we uit de gangbare suite kennen. De reductie voor 2 piano’s doet geen afbreuk aan het karakter.

De rest van het programma is besteed aan de zes Lieder ohne Worte uit de vijfde band (1842/4) met een toegift, een andante uit de zesde (1845). Gewoonlijk horen we daarin 1 piano, maar Hector Moreno en Norberto Capelli (Dynamic CDS 64) gingen de Israëii daarin voor, maar klinken iets minder gaaf. Misschien is het aardig om hiernaast ook eens te horen hoe deze stukken gangbaar met 1 piano klinken. In dat geval is Ronald Brautigam aan te bevelen (BIS SACD 1982).