CD Recensies

MYSLIVECEK: PIANOCOMPOSITIES (COMPLEET)

Myslivecek: Pianoconcerten nr. 1 in Bes en 2 in F; Eenvoudige divertimenti nr. 1-6; Eenvoudige lessen nr. 1-6. Clare Hammond met het Zweeds kamerorkest o.l.v. Nicholas McGegan. BIS SACD 2393 (76’38”). 2018

De in Praag geboren Josef Myslivecek (1737 - 1781) bracht nadat hij in 1763 zijn land verliet het grootste gedeelte van zijn nogal korte leven in Italië door, waar hij met zijn vele vergeten opera’s bekend stond als Il boemo (de Bohemer).

Bij zo’n grote productie van zo’n dertig opera’s, (45!) symfonieën, vioolconcerten, partita’s voor blazers, blaasoctetten, blaaskwintetten, strijkkwartetten, fluittrio’s, sonates voor cello en b.c. bleef blijkbaar weinig tijd over voor composities waarin de piano de hoofdrol speelt.

Het zijn er maar vier en hoe aardig de werken ook zijn, van grote betekenis zijn ze niet. Toch is het goed dat ze eens werden geregistreerd, zeker nu dat in alle opzichten - uitvoering en opname - zo goed is gebeurd door de Engelse pianiste Clare Hammond en het Zweeds kamerorkest. Ze plaatst deze levendige muziek mooi in de sfeer van Haydn en Mozart en zorgt dat deze fris en alert, gelukkig geen moment routineus klinkt. Ze kan in de concerten blindvaren op een goede begeleiding.