CD Recensies

MOZART: HARMONIEMUSIK LA CLEMENZA DI TITO; DIVERTIMENTi KV. 439b

Mozart: ‘Harmoniemusik’ La clemenza di Tito KV. 621; Divertimenti KV. 439b nr. 1, 2 en 5. Trio Roseau. MDG MDG 903-2095-6 (62’42”). 2018

Een aangename verrassing voor degenen die menen dat het het oeuvre van Mozart langzamerhand wel denken te kennen. De Köchel catalogus er maar eens bij gepakt.

De Harmoniemusik van de Entführung de Zauberflöte en Figaro is redelijk bekend, die van La clemenza di Tito (in volle omvang elfdelig, zoals het Consortium Classicum van Dieter Klöcker op Bayer BR 100073 liet horen) minder. Hier worden 6 delen in een bewerking voor blaastrio van Ulf-Guido Schäfer uitgevoerd.

Maar interessanter zijn de drie van de vijf vijfdelige Divertimenti (Serenades) KV 439b. Ze zijn oorspronkelijk voor 2 klarinetten (bassethoorns) en fagot bedoeld en dateren uit 1783. Ze illustreren Mozarts voorliefde voor de warm klinkende bassethoorn met zijn grotere bereik in het laag. Hier is voor een andere bezetting gekozen en wordt het drietal uitgevoerd door Rachel Frost (hobo), Ulf-Guido Schäfer (klarinet) en Malte Refardt (fagot) wat een heel ander klankbeeld oplevert, maar een aardig alternatief is.

Wie het met bassethoorn wil horen, kan o.a. terecht bij het Trio di clarone met Sabine Meyer, Rainer Wehle en Wolfgang Meyer (EMI 556.361-2).