CD Recensies

MOZART: ZAUBERFLÖTE, DIE (BEW.); STRIJKKWARTET NR. 14

Mozart: La flûte enchantée KV 620 (bew.); Strijkkwartet nr. 14 in G KV. 387. Zaïde kwartet. NoMadMusic NMM 052 (72’04”). 2018

Van Mozarts opera’s bestaan allerlei bewerkingen, van harmonieorkest naar kleinere vormen, maar deze van een onbekende arrangeur was nauwelijks bekend. Het Franse Zaïde kwartet van Charlotte Maclet en Leslie Boulin Raulet (v), Sarah Chenaf (va) en Juliette Saimona (vc) kreeg hem in handen en maakte er als eerste een opname van onder de titel ‘Amadeus’. Het gaat om 19 deeltjes die de meeste operaliefhebbers in originele vorm maar al te goed kennen. Ze zijn in geabstraheerde vorm kostelijke, goed herkenbare muziek en een zegen voor luisteraars die een hekel hebben aan zang.

Voor een echte thuiskomer is ook nog het eerste aan Haydn opgedragen kwartet opgenomen. Daarmee wordt aangetoond dat de Franse dames die weliswaar met een iets andere bezetting met Pauline Fritsch in plaats van Leslie Boulin-Raulet in 2006 dit kwartet vormden en daarna ook een keer in Amsterdam optraden, veel affiniteit met Mozart heeft en zo voor heel expressieve en fijnzinnige vertolkingen zorgt.