MOESORGSKY: SCHILDERIJENTETOONSTELLING (BEW.), FAURÉ PIANOKWARTET
CD Recensies - M

Rachmaninov: Études tableaux op. 39 nr. 2 in a, 6 in a, 7 in c, 9 in D; op. 33 nr. 6 in es (bew. Mommertz); Moesorgsky: Schilderijententoonstelling (bew. Mommertz en Gruzman). Fauré pianokwartet. Berlin Classics BC 30111 (57’49”). 2018

In de aan De Schilderijententoonstelling gewijde Vergelijkende Discografie is een aardig stel bewerkingen vermeld, maar nog geen voor pianokwartet. Eentje moet de eerste zijn en die eer valt het Fauré pianokwartet te beurt. Interessant genoeg gingen Erika Geldsetzer (v), Sascha Frömbling (va), Konstanton Heidrich (vc) en Dirk Mommertz (p) niet uit van de oorspronkelijke pianoversie, maar reduceerden ze de orkestversie met enige smaakvol aangebrachte penseelstreken tot een nog steeds kleurig, compact geheel dat nog vol mooie facetten en onverwachte wendingen is.

Expressieve kracht is er genoeg, ook in de vijf licht aangeklede Études tableaux van Rachmaninov.

Het is aardig bedacht dat er naast de Schilderijententoonstelling in zwart wit en technicolor nog zo’n tussenvorm bestaat door de oorspronkelijke pianopartij te voorzien van accenten door strijkers.