CD Recensies

MOZART, L.: MISSA SOLEMNIS

Mozart, L.: Missa solemnis in C. Arianna Venditelli (s), Sophie Rennert (a), Patrick Grahl (t) en Ludwig Mittelhammer (bs) met Das Vokalprojekt en de =Beierse kamerfilharmonie o.l.v. Alessandro de Marchi. Aparté AP 205 (48’21”). 2018

We zijn zo gewend om Leopold Mozart (1719 - 1787) te zien als de nogal strenge en afkeurende, vrij humorloze vader van Wolfgang Amadeus dat we hem als onbelangrijk beschouwen. Zijn werken als de waarschijnlijk ten onrechte aan hem toegeschreven Kindersymfonie en de vluchtige Cassationen deden niet veel om zijn reputatie te verbeteren.  Het was dan ook geen groot verlies voor de muziekwereld toen hij in de jaren 1760 het componeren opgaf om zich aan het promoten van zijn hoogstbegaafde zoontje te wijden.

Het best lastig virtuoze Trompetconcert zou die reputatie ten goede kunnen laten keren, deze Missa solemnis zeker ook. Er bestond al een opname uit 1988 van dit werk van Mozart sr. door Roland Bader met Arleen Auger, Gabriele Schreckenbach, Horst Laubenthal en Barry McDaniel (Koch Schwann 313028) en hoewel die over wat betere solisten beschikte, wint de nieuwe uitgave het op het punt van een grotere authenticiteit. Dat gaat zover dat de uitvoering door een koor en orkest uit Augsburg, de geboorteplaats van deze Mozart, is gemaakt. Op 14 november 2019 wordt zijn driehonderdste verjaardag herdacht.