CD Recensies

MASHAYEKHI: SHEHERAZADE

Mashayekhi: Sheherazade op. 115. Layla Ramezan (p), Djamschid Chemirani (verteller), Keyvan Chemirai (zarb, santur). Paraty 519240 (59’35”). 2018

Dat niet alles in en rondom het Iran van de afgelopen vijftig jaar kommer en kwel is, illustreert deze tweede bijdrage van de ondernemende Iraanse pianiste Layla Ramezan in de serie Honderd jaar Iraanse pianomuziek.

Deze is gewijd aan Alireza Mashayekhi (1940) die geldt als een der eerste componisten van Iraanse muziek. Hij genoot zijn opleiding grotendeels in eigen land, maar studeerde ook in Wenen bij Jelinek en Schiske en is niet wars van het gebruik van elektronica.

De Shahrzad van Mashayekhi is niet dezelfde als de Scheherazade (of Sheherazade) van Rimsky-Korsakov, Ravel, Adams en Hvosief blijkt uit de titels van de achttien delen waarvan er twaalf voor de piano zijn en de rest gewijd is aan de vertelling van het verhaal en improvisaties op zarb (een Perzisch slagwerkinstrument) en de santur (een dito dulcimer met hamertjes).

De toelichting in het programmaboekje is vrij uitvoerig in het Frans en Engels en best behulpzaam en gelukkig staat ook een vertaling van de in het Iraans gesproken teksten in het boekje. Daardoor blijft het programma voor luisteraars die het Iraans niet machtig zijn gelukkig geen onbegrijpelijke exotica. Maar ook alleen van de heel mooi gespeelde pianogedeelten valt te genieten en de kennismaking met de twee Iraanse instrumenten maakt het interessanter.