CD Recensies

MENDELSSOHN: OUVERTURES, GARDNER

Mendelssohn: Trompeten ouverture in C op. 101; Ouvertures Paulus op.36, Die schöne Melusine op. in F op. 32, Die Hebriden in b op. 26, Athalie op. 74, Ein Sommernachtstraum op. 21, Meeresstille und glückliche Fahrt in D op. 27, Ruy Blas in c op. 95. Birmingham symfonie orkest o.l.v. Edward Gardner. Chandos CHSA 5235 (74’53”). 1013/8

Tussen 1829 en 1647 bezocht Mendelssohn tienmaal Engeland en Schotland en bezocht ook Birmingham, waar hij als dirigent optrad en eigen werken introduceerde. Aanleiding genoeg voor handos om een serie cd’s onder de titel Mendelssohn in Birmingham uit te brengen, waarvan dit aflevering 5 (blijkbaar de laatste) is. Over die Engelse bezoeken verscheen een boek Mendelssohn and Victorian England van Colin Eatock.

In die serie stelt Edward Gardner op de hielen van Douglas Boyd (MDG 901-1949-6) nu ook een cd met ouvertures van Mendelssohn aan de orde. Alleen biedt hij er 9 aan, terwijl Boyd tot 4 kwam, alleen had Boyd daar wel Die erste Walpurgisbacht op. 60 bij die hier ontbreekt. Ook de Harmoniemusik op. 24 wordt gemist.

Daarentegen is het fijn dat de mogelijk voor een uitvoering van Händels   Israël in Egypt  op. 36 geschreven Trompetenouverture present is.  

Gardner haalt mooie dingen naar boven en verleent dieptewerking aan in deze werken, waardoor bijvoorbeeld de verleidelijke watergeest en de brallerige menselijke minnaar in Die schöne Melusine extra duidelijke karakters worden. In Paulus onderstreept hij dat het thematisch materiaal afkomstig is uit het koraal ‘Wachet auf’. Alleen Athalie klinkt misschien wat te vlak om iedere suggestie van bombast te vermijden. Ein Sommernachtstraum krijgt iets betoverends, Ruy Blas is als een gebalde lading.

De uitvoeringen zijn zo van grote klasse en het zijn de houtblazers die daarvoor een pluim verdienen.