CD Recensies

MARKOPOU:OS: LITURGIE VAN ORPHEUS, DE

Markopoulos: Liturgie van Orpheus, De. Zachos Terzakis (t) Vassiliki Lavina (s), Charalampos Garganounrakis, Kostas Kazakos (spr), Marc Grauwels (fl) met het Palintolos Armonia orkest en het Arts Limassol koor o.l.v. Yannis Markopoulos. Lyra CD 4776 (61’27”). 2009

Markopoulos: Liturgie van Orpheus, De. José van Dam (b), Elena Kelessidi (s), Philip Sfeffeld (spr), Arielle Valibouse (hrp), Marc Grauwels (fl) het het Ensemble van de Vlaamse Opera o.l.v. Edwig Abrath. Naxos 8.572235 (64’15”). 2007

De Griekse componist Yannis Markopoulos (1939) - oorspronkelijk een Kretenzer die indertijd uit Griekenland vluchtte, in Engeland bij Elizabeth Lutyens studeerde - schreef zijn uit gesproken en gezongen teksten bestaande 16-delige oratorium De liturgie van Orpheus tussen 1992 en 1994. 

In dit werk combineert hij gezongen fragmenten uit Orpheïsche gedichten met gesproken teksten van Panos Theodorakis tot een soort nieuwe Byzantijnse liturgie met zowel enige invloed van Xenakis, de dans als van Griekse volksmuziek.

Het kleurige werk is vrij royaal georkestreerd (inclusief lier, gitaar, luit, piano en kanonaki - een Griekse harp), heeft een vooral in ritmisch opzicht vitaal karakter, maar klinkt ook wel als meer van hetzelfde als inspiratie voor een mild discours en rustige overpeinzing.

In die zin is het een nieuw soort Lied van aarde dat heel geschikt is voor deze tijd met zijn milieu-ben klimaatzorgen.

De Griekse opname is door de leiding van de componist zelf authentiek, maar de Vlaamse is interpretatief wat fraaier (en goedkoper).