CD Recensies

MONK, M.: DOLMEN MUSIC

Monk, M.: Dolmen Music. Gotham lullaby; Travelling; The tale; Biography; Dolmen music. Meredith Monk (spr), Collin Walcott, Steve Lockwood (p), Robert Een en Julius Eastman. ECM 825459-2 (46’39”). 1981

De 20 november 1942 geboren Amerikaanse componiste Meredith Jane Monk is als componiste, pianiste en zangeres een van de belangrijkste muzikale vernieuwers van de twintigste eeuw. Daarnaast is ze regisseuse en choreografe. Ze componeert vooral voor haar eigen stem en het ensemble waarmee ze al sinds de jaren zestig de wereld overtrekt. Pas later, na 2000, ging ze instrumentale werken als een strijkkwartet schrijven, maar in haar oeuvre voeren liederen met haast instrumentale vocale capriolen de boventoon. Die zijn ingebed in dromerige, repetitieve patronen, waardoor men gemakkelijk wordt meegesleept in haar droomwereld.

Muziek vol verwondering, die magie in het alledaagse ontdekt. Veel van haar muziek vond zijn weg naar het ECM label, waaronder een meesterwerk als het 23’39’ durende Dolmen music dat hier is opgenomen samen met andere werken uit de jaren zeventig en de opera Atlas (ECM 437.773-2, 2 cd’s).