CD Recensies

MELCER: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2

Melcer Scjzcawinski: Pianoconcerten nr. 1 in e en 2 in c. Joanna Lawrynowicz met het Koszalin filharmonisch orkest o.l.v. Ruben Silva. Acte Préalable AP 0163 (75’20”). 2007

Met Chopin, Paderewski, Xaver Scharwenka, en Godowski als vaandeldragers is de cultus van de grote componist/pianisten in Polen heel goed ontwikkeld. Een van de minder bekende grootheden is Henryk Scjzcawinski Melcer (1869 - 1928) die als virtuoos en pedagoog door heel Europa reisde, maar uiteindelijk als docent naar het conservatorium in Warschau terugkeerde.

Hij liet een bescheiden oeuvre na, maar daarin valt wel een tweetal fijne Pianoconcerten op. Daarin verbindt hij elementen van Chopin en Liszt met Poolse volksmuziek in de vorm van kujawiak en oberek.

Beide werken uit resp. 1894 en 1898 vormen een logisch koppel dat ook door Michael Ponti (Olympia OCD 398) en Jonathan Plowright (Hyperion CDA 67630) werd opgenomen. Maar het leek wel aardig om juist deze nieuwste en geheel Poolse uitgave onder de aandacht te brengen.

Beide werken verlangen de nodige vaardigheden en virtuositeit van de solist en daaraan voldoet Lawrynowicz goed omdat ze zich geheel met deze werken identificeert; ze moet ook haast voortdurend in de weer zijn in deze veelzijdige vertolkingen van dit tweetal werken in de beste romantische traditie, waarin ze ook invloeden van Brahms lijkt te laten horen.

Op nu naar de beide Pianoconcerten van Zygmunt Stojowski (1870 - 1946) met Plowright (Hyperion CDA 67314) uit 2001.