CD Recensies

MOZART: DIVERTIMENTO IN ES KV. 563; STRIJKTRIO IN G

Mozart: Divertimento in Es KV. 563; Strijktrio in G KV. 562e, fragment, voltooid door Franz Beyer (KV. Anh. 66). Trio Oreade. Ars Produktion ARS 38.278 (52’11”). 2018

Vergeleken met zijn grote productie in andere genres, schreef Mozart maar weinig werken voor strijktrio. Misschien niet zo verwonderlijk.  Het geldt ook voor andere componisten want het is nu eenmaal lastiger om een mooi, goedklinkend driestemmig werk te schrijven dan een duo of een kwartet.

Om veel meer dan het hier opgenomen 6-delige Divertimento met twee menuetten die een andante omsluiten en het Triofragment dat de Duitse musicoloog Franz Beyer voltooide en dat desondanks niet langer dan 7’35; duurt, is er nauwelijks wat. Beide werken dateren uit 1788 en Mozart was daarmee de eerste in dit genre. De naam ‘Divertimento’ is haast een understatement, want het werk duurt zo’n drie kwartier.

Maar Mozart toont hier wel enige van zijn gezichten, serieus, melancholiek, met een knipoog. Het in Zwitserland gevestigde Oreade trio met Yukiko Ishibashi (v), Ursula Sarntheim (va) en Christine Hu (vc) zorgt voor een acceptabele, maar geen geweldige vertolking.

Verstandiger is het om zich wat het Divertimento betreft aan het Hermitage trio (Chandos CHAN 10635), Trio Zimmermann (BIS CD 1817) of het Ensemble Gagliano op historische instrumenten (Classicclips CLCL 121) vast te houden.