MAYR: SACRI CONCENTUS PSALMORUM, ANTIPHONARUM
CD Recensies - M

Mayr: Sacri concentus psalmorum, antiphonarum op. 3 nr. 1/5. Ars antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor. Challenge CC 72828 (46’16”).  

Het is vooral aan Gunar Letzbor en zijn vocaal en instrumentaal Oostenrijkse barokensemble te danken dat we steeds meer te horen krijgen van Rupert Ignaz Mayr (1646 - 1712). Mayr viel lang in de categorie onbekende componisten, maar is zeker een herontdekking waard.

Mayr was typisch een musicus van zijn tijd die als componist, kapelmeester en violist in dienst was van de prins-bisschop Johann Franz Eckher von Kapfing und Liechteneck aan het hof in Freising rond de eeuwwisseling van de zeventiende naar de achttiende eeuw. 

Mayr geldt ook als een hervormer van de Zuid-Duitse R.K. kerkmuziek die hij iets meegaf van het Noord-Duitse Geistliche Konzert en de Italiaanse Stile concertante. Dat plaatst hem op het niveau van Kerll en Biber.

Verder wordt hij vooral herinnerd dankzij de Vioolsonates, de gewijde muziek en de schoolmuziek die hij schreef. Maar helaas ging ook veel van zijn werk verloren.

In deze compositie uit 1681 krijgen we In terras descendam, Ave Regina coelorum, Salve Regina, Alma redemptoris en Regina coeli te horen. Letzbor weet met het nodige flair en gevoel voor sfeer en karakter deze katholieke ‘gebruiksmuziek’ zijn volle glans te geven.