CD Recensies

MOREL: SUITES VOOR VIOLA DA GAMBA

Morel: Suites voor viola da gamba en b.c. nr. 1 in a, 2 in d, 3 in D, 4 in G; Chaconne voor fluit, en viola da gamba in G. Fuoco e cenere. Paraty 129264 (78’01”). 2018

Werken uit 1709 van de Franse gambist Jacques Morel (ca. 1680 - 1749) die leerling was van Marin Marais en die in zijn Livres de Pièces de violle de gangbare Franse speelwijze voor gambamuziek volgt, maar toch ook wat vernieuwingen bracht. Over de componist is verder heel weinig bekend, behalve dat hij ‘muziekpage an het hof van Lodewijk XIV was.

Over fantasie beschikte hij zeker, zoals bijvoorbeeld uit de benamingen van de suitedelen blijkt: ‘Boutade’, ‘L’inconstante’ en ‘De echo van Fontainebleau’.

Het ensemble Fuoco e cenere uit Frankrijk is in 2002 opgericht door de in Bazel aan de Schola Basisliensis onderwezen Amerikaanse gambist Jay Bernfeld en blokfluitiste Patricia Lavail en bestaat hier verder uit André Herbich (theorbe) en Bertrand Cuiller (kl). 

Als uitstekend gambaspeler zorgt Bernfeld voor spontaan, kleurrijk en allerminst verkrampt spel en zijn begeleiders scheppen met hun continuobijdragen een fraai tapijt.

Morel is echt een boeiende ontdekking.