CD Recensies

MONTÉCLAIR: SÉRÉNADE OU CONCERT DIVISÉ

Montéclair: Dansen voor de zonnekoning. Sérénade ou concert divisé en 3 suites; Rebel: Capriccio; Boutade; Les caractères de la danse. Odyssee ensemble. Pan Classics PC 10410 (62’09”). 2019

Van Michel Pignolet die later de naam Montéclair aannam is niet zoveel bekend. Hij werd in 1667 in Andelot geboren en werd in 1687 lid van het Parijse operaorkest waarin hij basse de violon speelde. In 1697 schreef hij de Sérénade ou concert en trois suites de pièces die bestaat uit ‘Airs champestres’, ‘Airs tendres’ en ‘Airs de fanfares’.  

Het zijn dansen die bestemd waren voor de soirées van de zonnekoning Lodewijk XIV die in Versalles zelf graag danste. Deze werken dienden daar waarschijnlijk ook voor en vulden een avondprogramma. Plezierige Franse barokmuziek die geheel de geest van die tijd ademt. Montéclair is overleden in 1737.

De avontuurlijker Jean-Féry Rebel (1666 - 1747), schoonbroer van Delalande, behoorde tot de Vingt quatre violons aan het hof en schreef in 1715 met zijn uit veertien korte deeltjes van Les caractères de la danse balletmuziek in een nieuwere stijl waarin een solodanseres optrad en telkens na een paar maten de stemming omslaat. Hij werd er heel populair mee. Zijn Capriccio voor 3 violen, cello en b.c. is uit 1711 en zijn Boutade uit 1712.

Het Nederlandse Odyssee ensemble met o.a. Eva Saladin als concertmeester, Anna Stegmann (fl), Zdenka Prochazkova (va), Agnieszka Oszanca (vc), Inga Maria Klaucke (fag) en Andrea Friggi (kl) maakt zich zeer verdienstelijk met deze spirituele vertolkingen van wat meer is dan een Auffordeung zum Tanz.

Eerdere opnamen van het Nederlandse Odyssee ensemble (er is ook een Frans) betreffen Serenata napoletone met werken van Farina, Marchitelli en A. Scarlatti (Pan Classics PV 10287), In officio defunctorum met composities van Veneziano en A. Scarlatti (Pan Classics PC 10319), London: Arias for alto met materiaal van Ariosti (Glossa GCD 923506), Blokfluit en hoboconcerten van Sammartini, Dieupart en Woodcock (Pan Classics PC 10386), alle ook zeer de moeite waard.