CD Recensies

MOZART: MISSEN NR. 3 EN 6

Mozart: Missen nr. 3 in C KV. 66 Missa solemnis Dominicus en nr. 6 in C KV. 167 Missa in honorem Sanctissimae Trintatis. Barbara Schlick (s), Ursula Groenewold (a), Markus Schäfer (t) en Klaus Mertens (bs) met het Keuls kamerkoor enn het Collegium Cartusianum o.l.v. Peter Neumann. EMI 749.882-2 (70’03”). 1989 

Je zult in 1769 maar een Mis cadeau krijgen van wonderkind Mozart. Dat overkwam Kajetan Hagenauer, de zoon van de landhaar van de familie Mozart. Deze jongeman zou ieder moment als Benedictijner monnik kunnen intreden. Een heugelijke gelegenheid die muzikaal moest worden opgeluisterd.

Mozart hield zich niet in en schreef een kloeke Mis voor solisten, koor en orkest. In deze zogenaamde Dominicus Messe toont de jonge Mozart al heel handig te kunnen omgaan met de meerstemmigheid en het contrapunt van het koor. Het werk is gekoppeld aan een andere vrij onbekende Mis van Mozart uit 1773.

Peter Neumann en zijn team zorgen voor een stel lyrische, heldere en vrij romantische uitvoeringen waarin mooie bijdragen van de de solisten - met voorop Barbara Schlick - te horen zijn.