CD Recensies

MOŽDŽER: EARTH PARTICLES

Moždžer: Earth particles. Holland baroque. Outside music OM CD 008  (70’44”). 2018 

Het ensemble Holland Baroque doet niet altijd zijn naam eer aan door zich te beperken tot barokmuziek van Muffat, Vivaldi, Telemann en Bach, maar slaat graag ook eens nieuwe wegen in. Zo werd contact gelegd met de Poolse pianist Leszek Moždžer (1971) die na zijn klassieke opleiding jazz ging spelen, filmmuziek ging schrijven en ook producent werd.

In 2016 werkte hij voor drie concerten in Nederland en eentje in Hongarije samen met Holland Baroque. Een bijzonderheid daarbij is dat zijn vleugel is gestemd op 430Hz in plaats van op 440, zodat het orkest zich daarop moet aanpassen.

Hij leverde de tien deeltjes ‘Invocation’, ‘Be prepared’, ‘Doorman’s predicament’, ‘Default grace’, ‘Hansa surf hotel, ‘Blackberry double’. ‘Reentertainmentattion department’, ‘Sashwatha’, ‘We are earth’ en ‘Mozart Kugel’. Daaraan draagt Leszek Moždžer zelf bij op piano en keyboards; Tesia Moždžer levert een vocale bijdrage in ‘Mozart Kugel’.

Zelf zei hij over dit project: ‘Dit is mijn eerste geheel zelf gerealiseerde album, waaronder ik overtuigd mijn handtekening kan zetten. Hiermee komen al mijn dromen uit. Het is me gelukt om jazz en klassieke muziek met elkaar te verbinden. Daar droomde ik al mijn hele leven van en ik had niet in de gaten dat die droom nu werkelijkheid is geworden.

Wie wil, kan daar nu van meegenieten want één ding is zeker: Holland Baroque werpt zich weer met overgave op deze zo te horen niet eens zo ongewone taak.