CD Recensies

MADSEN, NACHTMUSIK

Madsen: Nachtmusik; Gudmundsen-Holmgreen: Vioolconcert. Christina Åstrand (v), Per Salo (p) met het Deens nationaal symfonie orkest o.l.v. Ryan Bancroft c.q. Nicholas Collon. Dacapo 8.226138 (60’25”). 2019

Als componist heb je geluk wanneer meteen na het voltooien van een nieuw werk de première daarvan plaatsvindt en daar meteen een opname van wordt gemaakt. Het gebeurde de Deense jonge componist Allan Gravgaard Madsen (1984) met zijn driedelige Nachtmusik, een dubbelconcert voor viool en piano uit 2019. Madsen gebruikte daarvoor zoiets als het kiemcelprincipe door uit te gaan van één noot die hij vervolgens microscopisch onderzoekt en eerst tot wasdom en daarna tot volledige bloei brengt. 

Pelle Gudmundsen-Holmgreen (1932 - 2016), de good old man van de Deense eigentijdse muziek houdt zich met zijn Vioolconcert uit 2003 meer aan de traditie, hoewel het concert vijf delen telt.

Voor de concertmeester van het Deens nationaal symfonie orkest, Christina Åstrand, is in beide composities een centrale rol weggelegd die ze met veel overtuiging en succes vervult. Pianist Per Salo is haar gelijkwaardige partner in Nachtmusik.

Geen wonder dat ze daarin het beste wat ze in zich hebben volledig geven, want het werk is voor hen geschreven. Als geheel geeft deze uitgave een goed beeld van huidige Deense moderne concertleven. Om trots (en jaloers?) op te zijn.