CD Recensies

MAUERSBERGER: LUKAS PASSION; WIE LIEGT DIE STADT SO WÜST

Mauersberger, R.: Lukas Passion RMWV. 9. Singakademie Dresden o.l.v. Ekkehard Klemm. Querstand VKJK 0827 (54’58”). 2008

Vlaams radiokoor: Ton sur Ton. Martin: ‘Kyrie’ uit Mis voor dubbelkoor; Pärt: Magnificat; Lauridsen: O magnum mysterium; Mauersberger: Wie liegt die Stadt so wüst; Barber: Agnus Dei; Van Ingelgem: Hampstead heath; Bikkembergs: Never pain to tell thy love; Howells: Take him, earth, for cherrishing; Poulenc: Un soir de neige. Vlaams radiokoor o.l.v. Bart van Reyn. Evil Penguin EPRC 0033 (56’18”). 2019

In Duitsland stond Rudolf Mauerberger (1889 - 1971) primair bekend als cantor van het Dresdense Kreuzchor, een functie die hij van 1930 tot zijn dood bekleedde en waarvoor hij mogelijk lid van de NSDAP moest worden. Maar hij manifesteerde zich ook als componist in een gematigd modern idioom. In Dresden maakte hij het verschrikkelijke bombardement begin 1945 mee en dat heeft beslist nog invloed in zijn Lukaspassie uit 1947. Het gaat om een werk in 36 delen voor twee gemengde koren a cappella naar het Lukasevangelie. Solisten komen er niet in voor. Het koor is in twee groepen verdeeld, een hoofdkoor en een altaarkoor dat de woorden van Christus zingt.

In deze opname zingt het kinderkoor van de Singakademie deze. De gaaf zuiver en helder gezongen vertolking mag heel geslaagd heten.

Het motet Wie liegt die Stadt so wüst in het midden van het programma Ton sur ton van het Vlaams omroepkoor werd aan het eind van de Lijdensweek 1945, enkele weken na dat bombardement, geschreven en het is logisch dat die tragische gebeurtenis waarbij veel van zijn zangers (alleen al elf kinderen) omkwamen hun sporen nalieten. Daarom gebruikte hij teksten als ‘Er hat ein Feuer aus der Höhe in meine Gebeine gesandt und es lassen walten’ en ‘Rampspoed voor ons, want we hebben gezondigd’ uit Jeremiahs Klaagzangen.

Kalme muziek, die niet alleen de wanhoop en droefenis uit, maar ook hoop op verlossing en die net als de andere werken op deze cd met veel gevoel en grote homogeniteit wordt gezongen door het Vlaams radiokoor.