CD Recensies

MADONIS: VIOOLSONATES

Madonis: Vioolsonates nr. 1 in D, 2 in a, 4 in e, 5 in d, 7 in Es en 8 in Bes. Maria Krestinskaya (v), Pavel Sebin (vc) en Imbi Tarum (kl). Pan Classics 10397-2 (80’55”). 2019  

En weer verschijnt een onbekende ‘oude Italiaan’ ten tonele. Ditmaal gaat het om Luigi Ludovico Madonis (1695 - 1777) die een leerling van Vivaldi was en rond 1720 in zijn omgeving gold als een van de briljantste kunstenaars en violisten uit Venetië. Johann Joachim Quantz prees hem in zijn reisdagboek uit de jaren 1724-1727.

In 1733 ging Madonis naar St. Petersburg waar hij lid werd van de tsaristische hofkapel en daar in hoog aanzien stond als violist en componist. In 1738 werd zijn aan de tsarina Anna Ivanovna opgedragen verzameling van twaalf Sonates voor viool en b.c. gepubliceerd.

Ze zijn in zoverre bijzonder omdat ze niet alleen de geest van Vivaldi ademen, maar ook elementen Russische en Oekraïnse volksmuziek bevatten.

Op deze cd stelt de Russische barokvioliste Maria Krestinskaya zes van deze sonates voor in uitvoeringen die getuigen van stijlbesef, verbeelding en die emoties tonen. De vioolmelodieën klinken steeds fris en spontaan. Pavel Sebin en Imbi Tarum leveren levendige continuopartijen die vrijwel even genuanceerd zij als het vioolspel van Krestinskaya., de violiste die we al kenden van de mooie opnamen met vioolsonates van dall’Oglio en Vioolconcerten van Krotenko.