CD Recensies

MESSIAEN: PRÉLUDES'; FANTASIE BURLESQUE E.A.

Messiaen: Préludes nr. 1-8; ‘Études de rythme’ Île de feu 1 en 2; Fantasie burlesque. Chiara Cipelli. Piano Classics PCL 10200 (59’37”). 2019

Messiaen schreef zin 8 Préludes terwijl hij nog aan het Conservatorium in Parijs studeerde en er zijn nog kleuren en gebaren van andere comonisten in aan te wijzen, de meeste natuurlijk van Debussy. Maar dat geldt niet minder voor zijn eigen vingerafdrukken. Iedere Prélude is een meditatie over een bepaald onderwerp of thema. Sommige hebben raadselachtige titels als ‘Instants défunts’ en de langste Prélude is voorzien van de prachtige titel ‘Cloches d’angoise et larmes d’adieu’. Maar ‘La colombe’ is duidelijker.

De Italiaanse pianiste Chiara Cipelli toont hier haar gevoelige toucher en weet goed zowel het melodisch belang als de harmonische ontwikkeling op expressie wijze duidelijk te maken. De beide Études de rythme krijgen vervolgens een geschakeerde, levendig en allerminst schoolse behandeling. Ze zijn opgedragen aan Papoea Nieuw Guinea ‘met alle geweld en magische riten van dat land’.

De Fantasie burlesque maakt een wat anachronistische indruk door de vermenging van ragtime ritmen met het gebruikelijke Messiaen idioom, maar het resultaat is wel een leuk kleurig werk vol contrasten in Frans surrealistische geest.

Chiara Cipelli vertolkt ook dit werk helder en levendig met analytisch gevoel voor ritme kleur en sfeer.