MAYR: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2
CD Recensies - M

Mayr: Pianoconcerten nr. 1 in C en 2 in C; Haydn: Symfonie nr. 25 in C, HI/25. Edna Stern met het Georgisch kamerorkest Ingolstadt o.l.v. Ruben Gazarian. Ars Produktion ARS 38.294 (52’36”). 2019

Tot de grootschalige werken van de Duitse componist Johann Simon Mayr (1763 - 1845) behoren naast 57 symfonieën, twee concertante symfonieën en twee balletten ook het tweetal hier opgenomen Pianoconcerten. De bewering dat dit daarvan de cd première is, klopt echter niet, want beide werken waren al sinds 2003 verkrijgbaar van Piero Barbareschi met het Kamerorkest van Etrurië o.l.v. Paolo Ponziano Ciardi (Tactus TC 61301).

ER is gelukkig de laatste jaren meer belangstelling ontstaan voor Mayr, die aanvankelijk in Ingolstadt theologie studeerde en de idealen van de Verlichting aanhing. De neerslag daarvan in zijn filosofische gedachten in te vinden in de aan het eind van zijn leven gepubliceerde Zibaldone (notitieboekjes).

Na les te hebben genomen bij Carlo Lenzi ging hij pas op latere leeftijd componeren en concerten organiseren in Bergamo waar hij zich in 1802 vestigde.

Dat dit tweetal Pianoconcerten in Ingolstadt, zijn vroegere studentenomgeving, werd opgenomen heeft een meer dan symbolische betekenis. De Belgische pianiste Edna Stern weet spiritueel en gedegen raad met dit idioom, dat ze heel stijlvol vertolkt, sympathiek begeleid door Ruben Gazarian. Als aardig extra is daar als quasi ouverture de driedelige Symfonie nr. 25 van Haydn uit 1764.