CD Recensies

MATHIEU: CONCERTO DE QUÉBEC E.A.

Mathieu: Rhapsodie romantique voor piano en orkest (bew. Wastor); Concertino voor piano en orkest nr. 2 op. 13 (bew. Wastor); Pianoconcert nr. 3 op.25 ‘Concerto de Québec’. Alain Lefèvre en Hélène Mercier. Warner 2954-88666 (65’28”). 2019

Het zou beter zijn geweest wanneer deze werken van de Canadese componist/pianist André Mathieu (1929 - 1968) in de oorspronkelijke vorm en niet in de door Wastor gemaakte gereduceerde versie voor twee piano’s waren opgenomen.

Als wonderkind was Mathieu een kleine sensatie als de ‘Canadese Mozart’. Hij studeerde in New York en in Parijs bij Yves Nat en Arthur Honegger. Dat leek geen succes te zijn. In deze jeugdwerken toont hij een vrij romantische stijl maar het liep niet goed met hem af. Hij was helaas een alcoholist die daaraan langzaam te gronde ging en te vroeg, geheel verarmd, in 1968 op 39-jarige leeftijd overleed. Ook dat stond zijn populariteit in de weg. Tot ongenoegen van de componist werd e en fragment uit Pianoconcert nr. 3 ongevraagd als filmmuziek gebruikt.

De drie werken op deze cd zijn uit de jaren veertig vorige eeuw en best het aanhoren waard, zeker nu ze met zoveel toewijding door Alain Lefèvre en Hélène Mercier worden gespeeld.

Alain Lefèvre nam meer pianowerken van Mathieu op (Analekta AN 2.9275)  en Pianoconcert nr. 4 is samen met Scènes de ballet, en bewerkingen van Oh! mon bel amour’, ‘Les chères mains’, ‘Il pleure dans mon coeur’ en ’Si tu crois’ verschenen op Analekta AN 2.9281.