CD Recensies

MARCELLO, A: HOBOCONCERTEN NR. 1-6, LA CETRA E.A.

Marcello, A.: Hoboconcerten nr. 1-6 La cetra di Eterio Stinfalico. Heinz Holliger (h), Louise Pellerin (h) met Camerata Bern o.l.v. Thomas Füri. Archiv 427.137-2 (47’22”). 1981

Bach, J.S.: Sinfonia’s Cantate nr. 12 ’Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ BWV 12 en 21 ‘Ich hätte viel Bekümmernis’ BWV. 21, ‘Adagio’ Oster Oratorium BWV. 249; Concert voor hobo, viool en strijkorkest in d BWV. 1060R; Concert voor oboe d’amore en strijkorkest in A BWV. 1055R; Marcello, A/Bach, J.S.: Hoboconcert in d. Heinz Holliger en Erich Höbarth met Camerata Bern o.l.v. Erich Höbarth. ECM 476.4386 (59’25”). 2010 

Wanneer de naam Marcello in de muziekwereld wordt genoemd, slaat dat meestal op Benedetto (1686 - 1739) en niet op diens oudere broer Alessandro Marcello (1669 - 1747) die ook productiever was en o.a, de opera Arianna schreef (Bressan, Chandos CHAN 0656). Alessandro componeerde niet alleen, hij schilderde ook, schreef gedichten en bemoeide zich met de Venetiaanse politiek. Dat Het’ Hoboconcert van hem (de melodie van het eerste deel uit nr. 1) hem bekend maakte, komt omdat het als TV reclame tune werd gebruikt.

Des te welkomer is de opname die Heinz Holliger en Louise Pellerin maakten van de 1738 in Augsburg gepubliceerde zes Hoboconcerten. Het zijn conventionele driedelige werken (langzaam-snel-langzaam), maar bijzonder eraan is dat de componist precies de bezetting aangaf voor de vijftien daaraan te pas komende instrumenten: deze werden verdeeld in zes groepen: twee solistische hobo/viool paren (met de fluit als alternatief voor de hobo), twee ripieno violen voor de eerste en tweede vioolpartij, twee altviolen en cello aangevuld met een tweede cello, een violone, fagot en klavecimbel als b.c.

Of deze werken echt van Alessandro Marcello zijn is wel betwist, maar zekerheid daarover bestaat nog niet. Het beroemde concert in d is door Bach voor klavecimbel bewerkt. 

De verklankingen van Holliger en Pellerin zijn verrassend levendig door een karakteristieke en heel vitale speelwijze. De tweede cd met in essentie werken van Bach waarin de hobo een essentieel solistische rol speelt is daarop een goede aanvulling.