MARAIS: SECRET DE MONSIEUR MARAIS, LE
CD Recensies - M

Marais: Le secret de monsieur Marais. ’Tempeste’, ‘Marche pour les matelots’, ‘Deuxième air des matelots’, ’Troisième air des matelots’, ‘Gigue’ , ‘Sarabande’ uit Alcione; Pièces de viole II/63 ‘Les voix humaines’, IV ‘La Bisayenne’, IV/70 ‘Rondeau Le bijou’, IV/87 ‘Badinage’, II/40 ‘La polonaise’; ‘La Siamoise’, IV/70 ‘Sarabande La désolée’, IV/18 ‘Allemande La Marianne’, II/65 ‘Prélude’, II/19 ‘Ballet en rondeau’; ‘Les regrets’; ‘Ouverture pour servir d’entr’acte’, ’Symphonie du sommeil’ uit Arianne et Bacchus; ‘Diversitez’ uit Sujet; ‘Marche pour les patres’ uit Alcide. Vittorio Ghielmi (vdg) en Luca Pianca (theorbe) met Il suonar parlante o.l.v. Alpha ALPHA 453 (67’38”). 2019

Marin Marais (1656 - 1728) was waarschijnlijk de leidende en vruchtbaarste componist van werken voor viola da gamba uit zijn tijd en bracht tussen 1680 en zijn dood de muziek voor dat instrument op eenzame hoogte. Hij was ook een strenge leraar en publiceerde zijn eigen werk dat hij voorzag van speciale tekens om de versieringen te noteren.

Op deze cd onthult de Italiaanse gambist Vittorio Ghielmi, die vooraf een grondige studie maakte van Marais’ werken het bijzondere daarvan (de codes) aan de hand van delen uit de vijf bundels met Pièces de viole en - haast nog interessanter en leuker - wat operafragmenten in grotere bezetting.

Theoretisch en praktisch sterk gewapend zorgen Vittorio Ghielmi, theorbespeler Luca Pianca en de andere begeleiders voor heel genuanceerde verklankingen van dit twintigtal stukken. Het spel klinkt heel meditatief in de rustige, langzame stukken en behoorlijk onstuimig in de snelle. Het resultaat heeft daardoor veel sfeer.

Een bijzonderheid is nog dat Ghielmi beschikt over een van de vijf instrumenten die rond 1688 zijn gemaakt door de luitbouwer Michel Colichon, een vriend van Marais’ leraar Sainte Colombe. Een heel welkome, leerzame aanvulling van de groeiende Marais cd collectie.