CD Recensies

MENDELSSOHN, F.: PIANOTRIO; STRIJKKWARTET

Schumann, C.: Pianotrio in g op. 17; Mendelssohn, F.: Pianotrio in d op. 11, H. 465; Strijkkwartet in Es, Nash ensemble. Hyperion CDA 68307 (71’52”). 2019

Een van de aardigste kanten van deze cd is dat opnieuw wordt aangetoond dat de composities van Clara Wieck en Fanny Mendelssohn in niets onderdoen voor die van hun bekendere echtgenoot c.q. broer en andere bekende tijdgenoten.

Clara (1819 - 1896) schreef haar enige Pianotrio in 1846 tijdens haar verblijf in Dresden. Het bevat vier delen. De ervaring die ze had opgedaan door zelf veel kamermuziek te spelen, moet haar goed te pas zijn gekomen. Dat het werk in g klein iets verraadt van de moeilijke omstandigheden waaronder het ontstond is niet verwonderlijk, want ze had net haar vierde kind, het zoontje Emil, verloren. Ze voelde zich naar en ziek en was voor herstel met Robert naar het Duitse Waddeneiland Norderney gegaan. Dat dit trio met een mooi lyrisch andante en een knappe fuga zo’n hoogwaardige kwaliteit bezit, verbaast en treft nu nog. 

Bij Fanny Mendelssohn valt een hoge productiviteit in haar vrij korte leven op. Haar enige Pianotrio is uit 1846 en ontstond kort voor haar dood. Het werk begint met een ware, elf minuten durende, vloeiende, heel melodieuze tour de force; het andante espressivo en het allegretto met zijn Hongaarse trekjes hebben misschien niet datzelfde hoge niveau, naar klinken ook heel plezierig.

Haar korte Strijkkwartet in Es uit 1834 zit boordevol emoties. Het werk begint met een aantal fraaie, korte episodes die zijn rond verdeeld over de vier instrumenten als echo’s, het tweede deel heeft een barokke inslag en het werk eindigt met een heel treffend en ontroerend teer derde deel.

De leden van het Nash ensemble spelen deze innemende werken heel gevoelig, zeer verdiept in hun muzikale wezen.

Men zou wensen dat deze composities eens op concertprogramma’s verschijnen. Natuurlijk bestaan aardig wat meer opnamen van deze werken, maar deze nieuwe is goed genoeg om niet verder te hoeven zoeken als de combinatie van Clara en Fanny voorop staat bij een keuze.