MESSAGER: DEUX PIGEONS, LES
CD Recensies - M

Messager: Les deux pigeons. Orkest van de Nationale Opera Wales o.l.v. Richard Bonynge. Decca 433.00-2 (62’57”). 1991

André Messager (1853 - 1929) schreef in 1885 een ballet in twee aktes naar een fabel van La Fontaine over twee duiven die in vriendschap samenleven totdat eentje op avontuur wil met de belofte na drie dagen terug te keren. Gedurende die tijd belandt hij in een storm waarvoor hij nauwelijks een schuilplaats vindt, wordt hij door roofdieren aangevallen en dan nog eens gewond door een jongen met een katapult voordat hij terugkeert en besluit nooit meer weg te gaan.

Maar in dit geval gaat het om Pépio en zijn verloofde Gourouli. Wanneer een groep zigeuners in hun dorp verschijnt raakt Pépio onder de bekoring van Djali en voegt zich bij de zigeuners. Gourouli’s oma raadt haar aan om hem vermomd als zigeunerin te volgen. Die worden alle verliefd op haar en ze koopt hen om om het leven van Pépio zo zuur mogelijk te maken. Tijdens een storm beroven de zigeuners Pépio en vluchten ze. Pépio keert deemoedig naar Gorouli terug en vraagt haar vergiffenis. 

De muziek is vrij luchtig en melodieus, ook mooi georkestreerd en enigszins à la Delibes.

De beste opname van dit bekoorlijke, gracieuze zigeunerballet is van Richard Bonynge die daarin veel sprankeling aanbrengt.

Overigens: Donizetti schreef zijn opera La favorita op hetzelfde gegeven. In 1898 schreef Messager nog de opera Véronique, die is opgenomen door Jean-Claude Hartemann met Mady Mesplé in de titelrol (EMI 769.2134-2).