CD Recensies

MOESORGSKY: SCHILDERIJENTENTOONSTELLING (BEW. BOUVERET)

Tchaikovsky: Souvenir de Florence in d op. 70; Moesorgsky: Schilderijententoonstelling (bew. Bouveret). Camerata du Léman.    Pentatone PTC 5186-762 (71’35”). 2019

Aan de orkestraties van Moesorgsky’s Schilderijententoonstelling met die van Ravel als bekendste, maar die ook door Funtek, Rimsky/Toesjmalov, Henry Wood, Leonardi, Cauillet, Stokowsky en Gorschakov zijn gemaakt, is er eentje toegevoegd.  Deze is verzorgd door concertmeester Simon Bouveret van het 15 leden tellende Geneefse solistenensemble Camerata du (lac) Léman.

De winst- en verliesrekening is snel opgemaakt: wat wordt gemist aan inkleuring door hout- en koperblazers wordt enigszins gecompenseerd door solistische bijdragen van de strijkers. Met een piano-origineel kun je vel kanten op immers. Meer daarover in de aan het werk gewijde Vergelijkende Discografie uit 2015. Deze nieuwe vertolking is daarvan een aardige uitbreiding die verzamelaars van de vele gedaanten van het werk niet zullen willen missen.

Van Tchaikovsky’s Souvenir de Florence horen we gewoonlijk de strijksextet versie. Daarvan bestaan heel mooie uitgaven, waarvan een der beste is van Sarah Chang c.s. (EMI 557.243-), maar met meer dan een verdubbeling van de stemmen en op basis van een contrabas wint het werk aan sonoriteit en body en diepte. Candia Thompson liet dat niet lang geleden nog heel mooi met Amsterdam Sinfonietta horen (Channel Classics CCS SA 21504) Vooral deze nieuwe Moesorgskyvorm maakt de uitgave attractief.