MOSZKOWSKI: JOHANNA D'ARC
CD Recensies - M

Moszkowski: Johanna d’Arc op. 19. Jakub Haufa (v) met het Warschau symfonie orkest o.l.v. Ian Hobson. Toccata Classics TOCC 0523 (59’31”). 2018

De Pools/Duitse componist Moritz Moszkowski (1854 - 1925) is het bekendst door zijn pianowerken, maar hij schreef ook twee Pianoconcerten, een Vioolconcert, een ongepubliceerde Symfonie, drie Orkestsuites en dit grote vierdelige symfonisch gedicht uit 1876 dat leven, dood en transfiguratie van de Franse heldin Jeanne d’Arc beschrijft op basis van Schillers toneelstuk Die Jungfrau von Orléans uit 1801. 

Als het begin van een reeks volledige opnamen van de orkestwerken, verschijnt het hier voor het eerst op cd. Het werk is geschreven voor een zwaar bezet orkest en heeft een verhalende vioolsolo. De vier delen zijn als volgt getiteld: 1 ‘Jeanne’s landelijke leven, haar missie wordt haar als visioen opgedragen’ 2 ‘innerlijke conflicten en herinneringen’, 3 ‘De optocht voor de kroning in Reims’ en 4 ‘Triomf, dood en apotheose’.

Het idioom heeft iets Wagneriaans/Brucknerniaans, maar is lichter van toets en de thema’s hebben een duidelijk profiel en de muziek is melodieus. Kortom, er valt veel te waarderen aan deze compositie, die gelukkig meteen heel raak getypeerd wordt uitgevoerd.