CD Recensies

RUDERS: ZONTRILOGIE

Ruders: Zontrilogie. Odense symfonie orkest o.l.v. Michael Schønwandt. Dacapo 8224054 (67’11”). 1997

Behalve het gevaarlijke Corona SARS-COV 2 en COVID-19 virus komen we het begrip corona onder meer ook tegen als benaming van de kransslagader en in de astronomie, de meteorologie, de geologie, de biologie en de muziek. Zo schreef de Deense componist Poul Ruders (1949) schreef tussen 1992 en 1995 zijn Zontrilogie bestaande uit de delen ’Gong’, ‘Zenith’ en ‘Corona’ die afzonderlijk kunnen worden uitgevoerd, maar pas volledig zin krijgen al ze geheel aan de orde worden gesteld en de onderlinge thematische connecties duidelijk worden.

In ‘Gong; wordt de zo voorgesteld als een woest uitbarstend fenomeen, een onverbiddelijk steeds overkokend natuurverschijnsel. ‘Zenith’ is daarentegen voor her grootste deel rustig. Het is het langste deel en hert eindigt met een climax voordat we worden meegevoerd naar de diepten van de nacht in ’Corona’, een soort recapitulatie in snelle vaart; de zon is in eclips en er is alleen sprake van een onzichtbare halo.

Schønwandt zorgt voor een bijzonder goede interpretatie en maakt van ‘Zenith’ een hoogtepunt. Alleen Leif Segerstam maakte een nog imposanter opname van ‘Gong’ (Chandos CHAN 9179).