MARTÍNES: PRIMO AMORE, IL
CD Recensies - M

Martínes: Il primo amore. Symfonie in C; Cantate Il primo amore; Klavecimbelconcert in E; Klavecimbelsonate in A; Aria ‘Berenice, ah che fai?’. Nuria Rial (s.), met Floridana o.l.v. Nicoleta Paraschivescu (kl). Duitse Harmonia Mundi 88697-88579-2 (64’45”). 2011

Marianna Martínes of Marianne von Martines (1744 - 1812) was een Oostenrijkse zangeres, pianiste en componiste van Italiaanse afkomst die in Wenen een opvallend succesvolle loopbaan had tijdens de Mozartperiode in die drie hoedanigheden. Ze organiseerde Akademien om zichzelf te promoten. Musicoloog Charles Burney sloeg haar hoog aan en in 1774 werd ze door keizerin Maria Theresia in de ridderstand verheven. Ter herdenking van haar tweehonderdste sterfdag, 13 december 2012, werd deze cd gemaakt.

Haar oeuvre bestaat vooral uit Cantates, concerten, sonates en concertaria’s. Daaruit is hier een keuze gemaakt en vier van de opgenomen zijn tevens een cd première. Het onbetwist grote talent van haar is stevig geworteld in de stijl van Haydn en Mozart, maar ze voegt daaraan een verfrissende vrouwelijke levendigheid toe .

De cantate Il primo amore en de concertaria Berenice, ah che fai? worden mooi in stijl en met frisse, zoete stem gezongen door Maria Rial, maar het is vooral de formidabele Nicoleta Paraschivescu die in haar dubbelrol als klaveciniste en dirigente alle eer aan haar Weense voorgangster toont en bewijst.

Martines blijkt een interessante vergetene onder de componistes te zijn.