MACONCHY: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-13
CD Recensies - M

Maconchy: Strijkkwartetten nr. 1-13. Hanson strijkkwartet (nr. 1-4), Bingham strijkkwartet (nr. 5-8) en Mistry strijkkwartet (nr. 9-13). Forum FRC 9301 (3 cd’s, 3u., 12’29”). 1989

Na haar studie bij Vaughan Williams vertoonden de vroege composities van de Iers/Engelse componiste Elizabeth Maconchy (1907 - 1994) van wie tussen 1935 en 1937 al de aandacht trokken tijdens I.S.C.M. festivals in Praag en Parijs nog invloeden van haar leermeester, maar al vrij snel kreeg ze een eigen stem en een eigen consistente stijl.

Tussen 1923 en 1984 schreef ze dertien Strijkkwartetten, nr. 1 op 26-jarige leeftijd. Zelf was ze achteraf niet helemaal tevreden over dit werk, maar de rest heeft status en allure, vormt zo de ruggengraat van haar oeuvre. Opmerkelijk is wel als we de reeks overzien dat er een pauze van twaalf jaar is tussen nr. 7 en 8. Dat door de jaren heen de stijl en he karakter wat veranderde n, was te verwachten. Geleidelijk werd de muziek strenger en dissonanter, maar het ‘gepassioneerde argument’ blijft steeds aanwezig. Langzaamaan werd - zeker in ritmisch opzicht - ook de invloed van Bartók merkbaar. 

De uitvoeringen zijn in drie etappes door verschillende ensembles gemaakt destijds en verschenen aanvankelijk op Unicorn-Kanchala. Maar gelukkig zijn ze samen heruitgegeven. Alle drie de betrokken kwartetten leveren zeer goede prestaties, maar het Bingham kwartet maakt met zijn spel de diepste indruk in de middenkwartetten.