CD Recensies

MOZART: DIVERTIMENTO KV. 563: PRELUDES EN FUGA'S KV. 404a

Mozart: Divertimento in Es KV. 563; Preludes en fuga’s KV. 404a nr. 1-6. Jacques Thibaud trio. Audite 97773 (82’00”). 2020
 
Dat Mozart, bedreven op velerlei muziekgebied, nooit een stel gangbare Strijktrio’s heeft gecomponeerd blijft een verbazend feit. Er is als echt Trio alleen een fragment van een Trio in G KV. 562e (KV. Anh. 66). Gelukkig is er compensatie in de vorm van het zesdelige Divertimento in Es KV. 563. Dat is uit 1788 en is opgedragen aan zin vriend en vrijmetselaar Michael Puchberg die Mozart vaak financieel hielp. Met Anton Teyber (v), Mozart (va) en Antonin Kraft (vc) kreeg het zijn eerste uitvoering op reis in Duitsland op weg naar het hof van Friedrich Wilhelm II in Postdam in gezelschap van vorst Karl Alois Lichnowsky. 
Het is een voor de vertolkers veeleisend werk geworden met rijke harmonieën en kundig contrapunt. Om de beurt neemt het drietal de leiding
De enige andere werken van Mozart voor Strijktrio bestaan uit een zestal Preludes en Fuga’s die hij waarschijnlijk als studieobject samenstelde aan de hand van materiaal van Bach: drie fuga’s uit het WTC, een fuga uit de Kunst der Fuge, een fuga uit een Orgelsonate en een fuga van Wilhelm Friedemann Bach. Vier van de Preludes zijn waarschijnlijk van Mozart zelf, de overige vond hij in Bachs Triosonates voor orgel. 
Bedoeld waren ze om gespeeld te worden tijdens de zondagse muziekavonden ten huize van baron Van Swieten waar Mozart zelf de altvioolpartij voor zijn rekening nam. Burckhard Maiss (v), Hannah Strijbos (va) en Bogdan Jiano (vc) van het Thibaud trio speelt dit programma om door een ringetje te halen zo mooi.
De nog geen tien minuten durende Streichtriosatz KV. 562e is heel mooi uitgevoerd door het Trio Oreade (Ars Produktion ARS 38.278).