CD Recensies

MOSZKOWSKI: PRELUDIUM EN FUGA; VIOOLCONCERT; SPAANSE DANSEN

Moszkowski: Preludium en fuga voor strijkorkest op. 85; Vioolconcert in C op. 30; Spaanse dansen op. 12 nr. 1-5. Marcin Danilewski (v), Pawel Maslanka (v), Artur Tokarek (va), Maciej Kloppocki (vc), Jacek Sosna (cb), Krzystof Domans ki (fl), Michal Sicinski (kl) en Mateusz Rozek℗ met West Side Sinfonietta o.l.v. Agnieszka Kreiner. Accord ACD 273-2 (64’30”). 2019 
 
De Pools-Duitse componist Moritz Moszkowski (1894 - 1925) werd natuurlijk vooral bekend met zijn virtuoze pianowerken, meestal in de vorm van morceaux, die hij zelf op menige tournee ook speelde. Zijn opusnummers gaan tot 97 en daaronder is veel onbekends te vinden.
Postuum berust zijn reputatie vooral op de vijf Spaanse dansen die in verschillende bewerkingen voortleven; de hier opgenomen versie voor strijkkwartet plus contrabas, fluit, klarinet en piano is van een onbekende arrangeur maar klinkt heel bevredigend.
Er valt veel te waarderen in dit afwisselde programma dat begint met  een  heel klassiek aandoende Preludium en fuga voor strijkorkest op. 85 uit 1910.
Het standaard driedelige Vioolconcert is uit 1883. Tasmin Little (Hyperion CDA 67389) maakte daar al een opname van, maar Marcin Danilewski lijkt er een nog wat oorspronkelijker kijk op te hebben en maakt er gaandeweg op attent dat de componist meer was dan een miniaturist, maar ook grootschalig (38’34”) kon denken. Het gaat om een heel aansprekend werk  dat grote verdiensten heeft, zeker waar het erom gaat de solist zijn virtuositeit te laten tonen. Het eerste deel klinkt zonnig en lyrisch en bevat veel mooi passagewerk. Maar de kracht van het werk schuilt vooral in het meditatieve, nostalgieke andante; de finale klinkt vreugdevol en levendig. Marcin Danilewski is de technische problemen met het nodige aplomb volledig de baas en ook de begeleiding van Kreiner heeft bravour. 
Voor wie meer van Moszkowski wenst: Toccata maakte opnamen van al zijn Orkestwerken en daarvan herinner ik me met name het symfonisch gedicht Johanna d’Arc naar Schiller uit 1876 (Toccata TOCC 0523), maar in Polen zelf zal ook wel het nodige meer te vinden zijn.