CD Recensies

MUSGRAVE: RORATE COELI; MISSA BREVIS; THE VOICES OF OUR ANCESTORS

Musgrave: Rorate coeli; Missa brevis; The voices of our ancestors. David Enlow (org), Tadeusz von Moltke (spr), James Adams (org) met The New York Virtuoso singers o.l.v. Harold Rosenbaum en het Amerikaans koperkwintet. Lyrita SRCD 387 (63;56”).
 
De in Schotland geboren componiste The Musgrave (1928) brengt na haar Londense studietijd het belangrijkste deel van haar leven in de V.S. door en schreef onder andere de hier bijeengebracht drie koorwerken binnen een tijdspanne van veertig jaar. Rorate coeli uit 1973 op tekst van William Dunbar (ca. 1465 - ca. 1520) is een virtuoos en heel effectief koorwerk voor de Kerst- en Paasperiode, doorspekt met andre liturgische teksten in latijn; de Missa brevis uit 2017 voor koor en orgel is een optimistische toonzetting van het misordinarium met een anonieme sopraansoliste uit het koor. In het ‘Agnus Dei’ wordt de stemming even somber, maar ‘Donna nobis pacem’ eindigt hoopvol.
De grootste belanstelling zal uitgaan naar The voices of our ancestors voor koor, koperkwintet en orgel uit 2014.H et is een uitgebreid, heel ambitueus werk met teksten uit het Sanskriet, Hebreeuws, Arabisch, Perzisch, Grieks, Egyptisch, Chinees en Latijn waarin uitleg wordt gevraagd en gegeven over God, de schepping, het doel van het leven en de dood. Eén van de vroegste  antwoorden vond de componiste in de Rigveda uit 500 v. Chr. Op heel boeiende wijze verwoord, ook in de elf volgende gedichten uit vroegere tijden die ook vandaag nog levendig tot ons spreken.
Het werk begint heel geheimzinnig, het koor is in de ruimte verspreid en zorgt aan het eind voor een krachtig en duidelijk slotakkoord. Best indrukwekkend, een term die feitelijk ook voor de kwaliteit der uitvoeringen van toepassing is.