CD Recensies

MAHLER: LIED VON DER ERDE, DAS, FISCHER

Mahler: Das Lied von der Erde. Gerhild Romberger (a) en Robert Dean Smith (t) met het Boedapest Festival orkest o.l.v. Iván Fischer. Channel Classics CCS SA 40020 (61’24”). 2017
 
Het kon niet uitblijven dat Iván Fischer nadat hij op nr. 8 en 10 na alle Symfonieën van Mahler heeft opgenomen met zijn eigen orkest ook het Lied von der Erde zou toevoegen. Hij volgt hiermee de onlangs besproken Vladimir Jurowski (Pentatone PTC 5186-760) op de hielen.
Bij het zien van de naam van de Amerikaanse tenor Robert Dean Smith die ook bij Jurowski zong, kreeg ik al een slecht gevoel. Want die is opnieuw niet opgewassen tegen de zware eisen die meteen het ‘Trinklied der Erde’ stelt. Daarin is hij niet alleen en op cd is nog steeds de enige die het er heelhuids afbrengt Fritz Wunderlich in de opname van Otto Klemperer (Warner 7243-566.944-2). Het is ook een reden waarom meer te zeggen is voor een bariton van het kaliber van een Fischer-Dieskau.
Belangrijker echter is hoe het lange ‘Der Abschied’ wordt gezongen. Daarin keert de vaak heroïsche Mahler terug naar zijn lyrische kant in de traditie van Schubert. En mooi lyrisch zingt de alt Gerhild Romberger met haar warme alt in die finale. Als ervaren Mahleriaan zorgt Iván Fischer voortdurend voor heel mooie, doeltreffende en sfeervolle begeleidingen. Maar ja…… die tenor….. die weliswaar wat beter is in zijn beide andere bijdragen…. Toch nog steeds maar liever Klemperer.