CD Recensies

MAHLER: LIED VON DER ERDE, DAS, DE LEEUW (BEW, DE LEEUW)

Mahler: Das Lied von der Erde. Lucille Richardot (ms) en Yves Saelens  (t) met Het Collectief o.l.v. Reinbert de Leeuw. Alpha ALPHA 633 (61’23”). 2019
 
In het najaar van 2019 voerde Reinbert de Leeuw tijdens het Festival de Saintes zijn in de geest van Schönberg en Riehn in 1930 door Schönberg begonnen en pas in 1982 door Rainer Riehn voltooide kamermuziekversie van Mahlers ‘Lied’ op. Gelukkig dat het bij die gelegenheid meteen is vastgelegd, want De Leeuw overleed 14 februari 2020.
Waar bij Schönberg/Riehn de instrumentatie bestaat uit 2 violen, altviool. Cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, piano, harmonium en slagwerk, koos De Leeuw voor viool, altviool, cello, contrabas, basklarinet, contrafagot, harp, harmonium, piano en slagwerk, in totaal 15 musici. Geheel in de geest van de door hem bewonderde Schönberg, maar mogelijk wat veelkleuriger en natuurlijk veel intiemer en minder monumentaal met als voordeel dat ze zangers niet hoeven op te boksen tegen een groot orkest.
Mezzo Lucille Richardot en tenor Yves Saelens maken daar ten volle gebruik van en krijgen alle ruimte voor expressie en de instrumentalisten zorgen voor een delicate veelkleurigheid.
Het is misschien aardig dit resultaat eens te vergelijken met de drie opnamen van de Schönberg/Riehn versie van Margriet van Reisen, André Post en Oxalis (Fuga Libera FUG 516), Monica Groop, Jorma Siklvasti met leden van het Lahti kamerorkest (BIS CD 681) en Birgit Remmert en Hans Peter Blochwitz met Musique oblique o.l.v. Philippe Herreweghe (Harmonia Mundi HMC 90.1477).