CD Recensies

MICO: PAVANS & FANCIES FOR THE VIOLS

Mico: Pavans & fancies for the viols. Fantasieën voor 5 gamba’s nr. 1, 3 en 4; Fantasieën voor 4 gamba’s nr. 3, 4, 5, 6, en 10; Fantasieën voor 3 gamba’s nr. 1, 3, 5, 7; Pavanes voor voor 5 gamba’s nr. 1, 2 en 3; Pavanes voor 4 gamba’s nr. 2, 3, 4, 10; Latral á 5 deel 1 en 2; In nomine à 5. Concerto di viole. Ars Produktion ARS 38.570 (61’10”). 2019
 
De Engelse componist Richard Mico (1590 - 1661) was van Franse kooplieden afkomst en zou eigenlijk Micault moeten heten. Zelf koos hij voor een muzikale loopbaan en werd hij als muziekleraar werkzaam voor de vroegere baas van Byrd, William Petre in Thorndon Hall. Later, in 1630, werd hij benoemd als organist van koningin Henrietta Maria, de echtgenote van koning Karel I en bleef daar totdat de koningin in 1642 naar Nederland moest vluchten. Zijn consortwerken werden pas na zijn dood uitgegeven; Christopher Simpson roemde hem als een van de beste componisten van Fantasieën. Veel is verder niet over hem bekend.
Op deze cd met Pavanes en Fancies voor gamba’s kunnen we nader met Mico kennismaken. Het gaat om kwalitatief heel mooie muziek uit de hoogtijdagen van de gambacultuur die door Brian Franklin, Rebeka Rusó, Brigitte Gasser, Tore Eketorp, Arno Jochem (vdg), Matthias Später (aartsluit) en Johannes Strobl (kistorgel) van Concerto di viole zoals het hoort en zoals men dit het liefst wenst te worden gespeeld.
Het programma bevat het leeuwendeel uit zijn niet zo omvangrijke oeuvre waaraan alleen wat Fantasieën ontbreken.