CD Recensies

MOZART: PIANOSONATES NR. 8, 12 EN 15 E.A., ASUKA

Mozart: Pianosonates nr. 8 in a KV. 310, 12 in F KV. 332 en 15 in C KV. 545; Rondo in a KV. 511; Menuet in g KV. 1. Mona Asuka. Hännsler HC 19082 (72’11”). 2019
 
De in 1991 geboren Duits-Japanse pianiste Mona Asuka debuteerde als elfjarige met het Münchens omroeporkest en is intussen uitgegroeid tot een rijpe kunstenares. Eerder maakte ze een aan Schubert en Liszt gewijde cd, nu is Mozart aan de beurt met een drietal Pianosonates en en twee losse stukken. De Pianosonate in a ontstond kort na de dood van Mozarts  moeder, staat in mineur en is geladen met emoties die bij de componist niet steeds voor de hand liggen.
Asuka realiseert zich dat goed en geeft aan de met de linkerhand gespeelde ostinati iets sombers mee. Het met een speels toucher uitgevoerde  middendeel brengt wat opluchting. De Sonate in F is niet geplaagd door zorgen en de Sonate KV. 545 behoort tot de bedrieglijke ‘Facile’ werken. De pianiste laat zich daardoor niet bedriegen en geeft deze alle aandacht zodat de speelse melodieën goed naar voren komen. Haar vloeiende speelstijl past hier goed. Die maakt ook van het Rondo en het Menuet wat moois. Het hele programma is een nieuw bewijs van Asuka’s grote, in dit geval ook subtiele vaardigheden.