CD Recensies

MERCADANTE: VARIATIES VOOR FLUIT E.A.

Mercadante: Variaties voor fluit, viool, altviool en cello nr. 1-7 in C over Mozarts ‘Là ci darem la mano’ uit Don Giovanni; Variaties voor fluit, viool, altviool en cello nr. 1-6 in F; Variaties voor fluit, viool, altviool en cello nr. 1-7 in e; Il sogno; ‘Duo’ voor 2 fluiten nr. 6; ‘Adagio grandioso’ voor fluit en piano; ‘La smania’; ‘Andante cantabile’ en ‘Andante arioso’ voor fluit en piano; Trio voor 2 fluiten en cello in F. Gian-Luca Petrucci (fl), János Bálint (fl), Andreas Noack (fl), Alberto Marini (v), Enrico Balboni (va), Zoltan Szabo (vc), Philip Körner (vc), Rosa Ricciotti (s), Paola Pisa (p). Brilliant Classics 96152 (63’16”). 1992/2014
 
Na zijn dood in 1870 stond de in 1795 geboren Saverio Mercadante vooral bekend als directeur van diverse opera instellingen die hij heelhuids door politiek en economisch moeilijke tijden moest loodsen. Zelf droeg hij ook een aantal, nu vergeten opera’s bij. In 1852 werd hij blink als gevolg van een hartaanval, maar wist hij met die handicap toch instrumentale muziek te componeren.
De op deze cd bijeengebrachte composities zijn deels uit zijn vroege en deels uit zijn late jaren. Daarbij toonde hij een opvallende voorkeur voor de fluit en - volgens Wim Kan - om het nog mooier te maken voor 2 fluiten. Van zijn vertolkers verwachtte hij dat ze in Bellini’s uitgesproken lyrische bel canto stijl konden spelen.
‘Il sogno’ op tekst van Guacci is een soort operascène voor sopraan, cello en piano, die hier wordt gespeeld met een fluit ter vervanging van de cello obbligato.
De betrokken uitvoerenden weten er elegant fraserend een dartel feestje van te maken.