CD Recensies

MOZART: DIVERIMENTO KV. 563; DRIESTEMMIGE PRELUDIAEN FUGAE

Mozart: Divertimento voor viool, altviool en cello in Es KV. 563;  Driestemmige Preludia en fugae voor viool, altviool en cello KV. 404a. TrioFenix. Fuga libera FUG 569 (2 cd’s, 1u., 25’28”). 2009  
 
Vergeleken met het grote aantal Strijkkwartetten heeft Mozart het Strijktrio slecht bedeeld. Onder die groepsnaam is er zelfs geen enkel, maar daarvoor in de plaats is er het Divertimento, een verbluffend werk dat met zijn schoonheid, zijn inhoudelijke verscheidenheid en zijn diepe gelaagdheid getuigenis aflegt van Mozarts grot bekwaamheden. Het loont daarom de moeite om de drie instrumenten goed te volgen in hun activiteiten en daarvoor is alle gelegenheid gedurende ongeveer drie kwartier speelduur. Daardoor ligteen vergelijking met de Gran Partita voor blazers nogal voor de hand.
Van de zes Driestemmige Preludia en fugae staat niet honderd procent vast dat ze van Mozart zijn, wel dat nr. 4 en 5 bewerkingen zijn van gedeelten uit de Orgelsonates en de Kunst der Fuge van Bach en dat ze bestemd waren voor baron van Swieten.
Het TrioFenix van Shirley Laub (v), Tony Nys (va) en Karel Steylaerts (vc) voert deze werken naar behoren goed uit, maar sindsdien verschenen drie nog mooie alternatieven van het Divertimento door het Hermitage trio (Chandos CHAN 10635) uit 2010, het Thibaud trio (Audite AUDITE 97.773) uit 2020 en het Oreade trio (Ars Produktion ARS 38.278) uit 2018, dat als extra het brokje Strijktrio in G KV. 562e (Anh.66) speelt. Lastige keuze tussen deze drie…..