CD Recensies

MANSURIAN: AGNUS DEI; SONATA DA CHIESA; STRIJKTRIO E.A.

Mansurian: Agnus Dei ‘In memoriam Oleg Kagan’; Sonata da chiesa; ‘Con anima’; Strijktrio; Strijkkwartet nr. 3; De danseres. Varty Manouelian (v), Movses Pogossian (v), Kim Kashkashian (va), Teng Li (va), Michael Kaufman (vc), Karen Ouzounian (vc), Steven Vanhauwaert (p), Tatevik Mokatsian (p), Boris Allakhverdyan (kl). ECM 481.952-2 (79’24”). 2019
 
In een tijd waarin Armenië opnieuw wordt bedreigd komt een nieuwe opname me kamermuziekwerken van de in 1939 geboren Armeense componist Tigran Mansurian als geroepen. Mansurian wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste huidige Armeense componist en sinds 2006 doet ECM er alles aan om zijn werken onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Daarvoor worden bij voorkeur musici van Armeense afkomst die in het Westen leven ingezet. Met als bekendste de altvioliste Kim Kashkashian.
Bij Mansurian is vaak de invloed van Bartók en Shostakovitch te horen, iets waarvoor hij zich zeker niet hoef te schamen omdat zijn eigen stem een grotere rol speelt. Verder illustreert het materiaal op deze cd een lange Russische traditie van privé herinneringen en bekentenissen van artistieke geesten met uitgebreide expressieve gedachten als een eb en vloed van vrij natuurlijk en vanzelfsprekend aansprekende melodieën.
Op volkomen onsentimentele wijze en met veel inzicht in de materie dragen de betrokken instrumentalisten (veel daaronder met Armeense wortels) dit over.